Aromatyczne szaszłyki z jagnięcia

15 czerwca 2012, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mięsa z jagnięcia od łopatki, 2 zielone papryki, 16 małych pomidorków cherry, 2 duże cebule, 10 korniszonów, 10 marynowanych twardych grzybków, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki tymianku, 8 liści laurowych, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, wypłukać i pokroić w kwadraty. Cebule pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na grube plasterki. Każdy pomidorek owinąć plasterkiem słoniny i zabezpieczyć drewnianą wykałaczką. Nadziewać na rożenki – zaostrzone z jednej strony, ok. 20 cm długie metalowe szpikulce, i nakładać na przemian: liść laurowy, mięso, cebulę, pomidor, grzybek, paprykę, korniszon itd., aż do wypełnienia rożenka. Na głębokim talerzu wymieszać oliwę z tymiankiem, maczać w niej szaszłyki z obydwu stron, posolić i mocno popieprzyć. Piec na rozgrzanym ruszcie, na węglu drzewnym lub na żarze z drewna (dobrze jest dołożyć kilka gałązek jałowca). Łączny czas pieczenia ok. 10 minut, w połowie przewrócić na drugą stronę.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...