Aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie winno-pomarańczowej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
filet z kurczaka/pierś/ – 1 szt.podwójna
pomarańcza – 3 szt.
wino czerwone – 1,5 szkl.
oliwa – 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
rozmaryn – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć, zalać połową wina i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Następnie je wyjąć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać olej i usmażyć piersi. Pomarańcze/2 szt./ obrać, podzielić na drobne kawałki, dodać do kurczaka, podlać pozostałym winem, dodać przyprawy i dusić potrawę do miękkości.
Wyjąć mięso a powstały sos włożyć do blendera, zmiksować i polać nim mięsko. Podawać z ryżem lub białym pieczywem. Udekorować pozostałą pomarańczą.
Smacznego!