Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki: Ciasto: 250 g mąki 130 g zimnej margaryny lub masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Nadzienie: 300g fileta z piersi indyczej mała papryka czerwona mała papryka żółta mała marchewka 10 oliwek zielonych 5 oliwek czarnych 1 cebula pomidor oliwa z oliwek Sos jajeczno - serowy: 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 400 ml serka śmietankowego naturalnego 50 g startego sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 1,2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1.Ciasto:Przesiać mąkę, dodać margarynę, jajko, żółtko, szczyptę soli. Posiekać nożem, a gdy składniki się połączą, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. 2.Formę (ja użyłam tortownicy) o średnicy 24 cm, natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, wylepić dno i ścianki ciasta. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać około 15minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia. 3.Nadzienie: pierś z indyka pokroić w kostkę lub cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Papryki opłukać,usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w grubsze plasterki. 4.Sos jajeczno- serowy: Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać śmietankę kremówkę, serek naturalny, ser żółty i utrzeć na kremową masę. Dodać natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, miętę i przyprawić do smaku przyprawami. 5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z indyka, zalać sosem. 6.Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 35-40 minut, aż masa się zetnie.