Aromatyczna tarta z indykiem i warzywami

17 marca 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto: 250 g mąki 
130 g zimnej margaryny lub masła 
1 jajko 
1 żółtko 
szczypta soli

Nadzienie: 300g fileta z piersi indyczej
mała papryka czerwona
mała papryka żółta 
mała marchewka
10 oliwek zielonych
5 oliwek czarnych 
1 cebula pomidor 
oliwa z oliwek

Sos jajeczno - serowy: 
3 jajka 
100 ml śmietanki kremówki 
400 ml serka śmietankowego naturalnego
50 g startego sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 
1,2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty 
sól,pieprz gałka muszkatołowa 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1.Ciasto:Przesiać mąkę, dodać margarynę, jajko, żółtko, szczyptę
soli. Posiekać nożem, a gdy składniki się połączą, zagnieść kruche
ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30
minut do lodówki. 2.Formę (ja użyłam tortownicy) o średnicy 24 cm,
natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy,
wylepić dno i ścianki ciasta. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić
do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać około 15minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
 3.Nadzienie: pierś z indyka pokroić w kostkę lub cienkie paski,
oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Papryki
opłukać,usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Marchewkę obrać pokroić w plasterki, cebulę w piórka, pomidora w
grubsze plasterki.
 4.Sos jajeczno- serowy: Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać
śmietankę kremówkę, serek naturalny, ser żółty i utrzeć na kremową
masę. Dodać natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, miętę i
przyprawić do smaku przyprawami. 
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z indyka, zalać sosem.
 6.Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 35-40
minut, aż masa się zetnie.

file1363529507