Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią

3 lipca 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

100 g małych kurek
1/2 małej cukinii
odrobina sera gorgonzola
kilka liści natki pietruszki
mała cebula
szczypta tymianku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

– Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię.
– Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.
– Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Sałatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.