Ciasto biszkoptowe z masą arbuzową
Biszkopt
3 jaja
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
Jaja ubiłam do białości z cukrem , dodałam wodę i olej a na koniec mąkę z proszkiem , piekłam ok 20 min w temp. 190 st w foremce 24 cm
Masa
400 ml jogurtu greckiego
300 ml śmietany 30 %
cukierr do smaku
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie mleka ( studzimy )
Śmietanę ubiajmy z cukrem do smaku
Żelatynę łączymy z jogurtem a następnie dodajemy ubitą śmietanę , wylewamy na biszkopt i układamy na niej klika kawałków arbuza
Mus arbuzowy ;
600 g arbuza oczyszczonego z pestek
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie (studzimy )
Około 100 g arbuza kroimy w kawałki i układamy na białej masie lekko wciskając do środka
Pozostałą ilość miksujemy bądź blendujemy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy , następnie wylewamy na białą masę , zostawiamy do zastygnięcia