Apple crumble – czyli tak jakby jabłka z kruszonką

29 listopada 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

ciasto:

  • 300g mąki
  • 175g cukru
  • 200g masła, pokrojonego w małe kostki
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia/blachy

nadzienie:

  • 450g jabłek (obranych, wydrążonych)
  • 50g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.

Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.

Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawłąki ciasta.

Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.

Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.

file1259528448