Apple crumble – czyli tak jakby jabłka z kruszonką
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
- 300g mąki
- 175g cukru
- 200g masła, pokrojonego w małe kostki
- kawałek masła do wysmarowania naczynia/blachy
nadzienie:
- 450g jabłek (obranych, wydrążonych)
- 50g cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mieszamy w misce mąkę i cukier, następnie stopniowo dodajemy kosteczki masła ucierając masę rękoma. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana ucieramy ciasto/wałkujemy tak by przypominało okruchy chleba.
Owoce mieszamy z cynamonem, mąką i cukrem uważając by ich nie rozgnieść.
Masłem smarujemy naczynie żaroodporne / blachę, na spód wykładamy owoce, a na wierzch wysypujemy kawłąki ciasta.
Pieczemy około 40-45 min. aż ładnie zbrązowieje od góry.
Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie podajemy z bitą śmietaną (niesłodzoną!) lub gęstym jogurtem.