Anyżkowy kurczak
Nie każdy lubi anyżowy smak, my uwielbiamy i dla takich miłośników czegoś nowego, innego, niespotykanego, polecam nasz lekki, aromatyczny przysmak z grilla :-)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka umyta i oczyszczona
1 średni fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
około 1,5 łyżeczki anyżu mielonego
jogurt naturalny
odrobina wanilii lub ekstraktu waniliowego
gwiazdki anyżu do ozdobienia :-)
Przygotowanie:
Mięso kroimy w cieniutkie plastry (ja miałam zamrożone takie łatwiej pokroić), fenkuł obieramy i kroimy w plastry. W naczyniu układamy po skosie na zmianę plaster mięsa i plaster fenkułu, zalewamy jogurtem wymieszanym z anyżem i wanilią (ta nie jest konieczna, ale dodaje wyjątkowego „kremowego” smaku). Na noc do lodówki. Następnego dnia odlewamy „wodę” i grillujemy do miękkości, ozdabiamy gwiazdkami anyżu. Smacznego :-)