Anyż – przyprawa i lek

2 sierpnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

ZASTOSOWANIE ANYŻU W KUCHNI

 

Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potrawy uszlachetniają i podnoszą jej smak. Te ośmioramienne gwiazdki są wspaniałym elementem dekoracyjnym do potraw mięsnych, rybnych czy deserów. Anyż działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.

 

 

DZIAŁANIE LECZNICZE ANYŻU

 

Anyż stosujemy w dwóch podstawowych celach: po pierwsze przy przeziębieniach – ze względu na jego działanie wykrztuśne a po drugie przy różnego rodzaju dolegliwościom żołądkowym, dzięki właściwościom rozkurczowym.
Anyż polecany jest również w niektórych sytuacjach matkom karmiącym. Przedostaje się on z mlekiem do organizmu dziecka, zachowując pozytywne działanie.

Jak stosujemy anyż?

W przeziębieniach oraz zapaleniach dróg oddechowych zaleca się zwykle wywar z łyżeczki owoców na szklankę wody (dodajemy do tego dwie łyżeczki tymianku i/lub łyżeczkę mydlnicy lekarskiej). Następnie spożywamy po 1-2 łyżki takiego wywaru 3-4 razy dziennie.
Przy schorzeniach układu trawiennego możemy wzbogacić anyżem wywary z mięty czy rumianku (dodajemy łyżkę owoców na szklankę wody).

Dostępny na:  www.1000smakowswiata.pl