Antygrypina – przepis na odporność

2 lutego 2024, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o antygrypinie? Jest to napój, który wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Zobaczcie jakie posiada właściwości oraz jak go przygotować.

Antygrypina - przepis na odporność

Właściwości

Antygrypina jest alternatywą dla syropu z cebuli. Jest to dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za smakiem i zapachem tego warzywa. Antygrypina z kolei  składa się z pomarańczy, grejpfrutów i cytryny. Do tego dochodzi imbir, kurkuma i miód. Jak możecie się domyślić sok ten jest bogaty w witaminę A, C oraz błonnik. Stanowi doskonały przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Śmiało sięgajcie po antygrypinę przy przeziębieniu, kaszlu, zatkanym nosie czy profilaktycznie na wzmocnienie odporności.

antygrypina

Przepis

Co kupić?

  • dwa grejpfruty lub pomarańcze
  • sok z jednej cytryny
  • dwie łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • szklanka wody
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Z wybranego owoca wyciśnijcie sok  i zblendujcie z pozostałymi składniikami. Przelejcie do butelki i odstawcie na noc w ciemne oraz chłodne miejsce. Sok wypijcie w ciągu trzech dni i trzymajcie go w lodówce. Pamiętajcie, że przepis możecie do woli modyfikować i dostosować pod swoje preferencje smakowe.

Zalecane spożycie to jedna szklanka antygrypiny dziennie. Przy chorobach możecie zwiększyć tą dawkę do dwóch a nawet trzech szklanek.  Jeżeli przyjmujecie jakiekolwiek leki, to najpierw skonsultujcie wszystko z lekarzem.

zdrowie