Antrykot ziołowy

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kawałki antrykotu /po 25 dag/, 30 dag sadła lub słoniny, 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli cukrowej lub szalotki, po 2 łyżki świeżych ziół: natki pietruszki Prymat, tymianku Prymat, estragonu Prymat, majeranku Prymat, 2 łyżki musztardy, 20 dag białego chleba lub bułki bez skórki, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki oleju, pieprz czarny mielony Prymat, sól

Przyrządzanie:

Sadło pokroić w kostkę. Wymieszać w garnku sadło, cebulę, zioła oraz rozdrobniony chleb. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Do masy wlać wino, wymieszać i odstawić na 1 godz. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie obsmażyć na  bardzo gorącym ruszcie po 10-12 min z każdej strony. Antrykoty posmarować cienko musztardą
I nałożyć na nie warstwę grubość  co najmniej 1 cm masę ziołową. Tak przygotowane steki podgrzać na grillu przez kilka minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

www.prymat.pl