Antar w marynacie z chilli, limonką i kolendrą

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

O tym , że Antar jest smaczną rybą przekonałam się już dawno. Dotychczas kupowałam filety . Teraz udało mi sie kupić małe Antary w całości ( bez głowy , wypatroszone i oskrobane ) .

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 małe tuszki z  Antara ( takie na porcję każdy )
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • cytryna
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki Sosu chilli z limonką i kolendrą (Tao-Tao )

Umyć i osuszyć ryby . Zrobić marynatę z 5 łyżek oleju , sokiem z 1/2 cytryny , sosem chilli z limonką i kolendrą i szczyptą pieprzu cytrynowego .Polać ryby i wstawić w zamykanym pojemniku do lodówki na 1 godzinę .

Wyjąć rybę z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Obtoczyć w mące .

Na patelni rozgrzać olej i smażyć Antara na chrupko .W ostatniej fazie smażenia dołożyć masło .

Podałam z ryżem smażonym – duszonym na bulionie , a następnie doduszonym z marchewką , groszkiem i kukurydzą ( ,,Ryż z warzywami czyli Buniotto ” )

file1322246224