Antar smażony na maśle

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryba żyjąca w wodach arktycznych. Szara skóra kryje piękne białe mięso – z wyglądu i trochę smakiem przypomina dużego dorsza . Nie potrzebuje wielkiego doprawiania – starczy cytryna , sól i pieprz . Usmażona na maśle jest pyszna.

Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

  • 1 duży płat filetu z Antara
  • 2 pełne łyżki masła
  • olej z pestek winogron
  • mąka
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sok z 1/2 cytryny

Umyć i osuszyć rybę. Pokroić na porcje. Uszykować marynatę  z 1/2 szklanki oleju , soku z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zielonego pieprzu kolorowego. Polać rybę w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na godzinę.

Osuszyć kawałki ryby papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić grubą solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju. Dołożyć masło i na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby skórą do dołu. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać na gorąco z warzywami, ziemniakami z wody i cytryną ( ja tym razem podałam do niego bataty i ziemniaki gotowane na parze)

file1322246138