Antar smażony na maśle

25 listopada 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryba żyjąca w wodach arktycznych. Szara skóra kryje piękne białe mięso – z wyglądu i trochę smakiem przypomina dużego dorsza . Nie potrzebuje wielkiego doprawiania – starczy cytryna , sól i pieprz . Usmażona na maśle jest pyszna.

Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

  • 1 duży płat filetu z Antara
  • 2 pełne łyżki masła
  • olej z pestek winogron
  • mąka
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sok z 1/2 cytryny

Umyć i osuszyć rybę. Pokroić na porcje. Uszykować marynatę  z 1/2 szklanki oleju , soku z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zielonego pieprzu kolorowego. Polać rybę w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na godzinę.

Osuszyć kawałki ryby papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić grubą solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju. Dołożyć masło i na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby skórą do dołu. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać na gorąco z warzywami, ziemniakami z wody i cytryną ( ja tym razem podałam do niego bataty i ziemniaki gotowane na parze)

file1322246138



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...