URODA I ZDROWIE

Anna Foszer – Kobieta z Pasją i jej pomysłowy catering POMELO

1 grudnia 2020, dodał: Redakcja

W ramach naszego cyklu Kobieta z Pasją mamy przyjemność zaprezentować osobę Pani Anny Foszer – założycielki cateringu POMELO, który już od ponad 5 lat funkcjonuje na polskim rynku. Zobaczmy jak powstał pomysł na założenie tego typu działalności, jak powstają posiłki, dla kogo są dedykowane i co najważniejsze czy dieta pudełkowa jest zdrowa i można na niej schudnąć…

anna foszer


Pani Aniu na początku proszę powiedzieć kilka słów o tym skąd wziął się pomysł na karmienie ludzi w obecnie bardzo modny sposób czyli poprzez dostarczanie zbilansowanych posiłków prosto do ich domu?

Gdy zaczynaliśmy w 2015 roku rynek diet pudełkowych dopiero raczkował. W Warszawie były 3 firmy, które oferowały tego typu usługi. Zakres wyboru diet w porównaniu z dzisiejszymi możliwościami był bardzo skromny. Dostrzegliśmy lukę – brakowało cateringów skupiających się na sportowcach amatorach i półprofesjonalistach. Obydwoje byliśmy aktywni sportowo i tutaj dostrzegliśmy naszą szansę. To też był taki moment mojego życia, w którym potrzebowałam jakiejś zmiany i tak się zaczęło! Od gotowania dla naszych trenerów i znajomych, aż po firmę serwującą cateringi na terenie prawie całej Polski.

Jakie rodzaje diet oferuje Pani firma?

Na początku naszej działalności posiadaliśmy jadłospisy tworzone głównie z myślą o sportowcach. Wraz z rozwojem firmy, a także całego rynku, rozszerzaliśmy sukcesywnie nasze menu o kolejne aktywne życiowo grupy odbiorców tj.: wegetarian, wegan, osoby wykluczające ze swojej diety gluten i laktozę czy osoby, które zwyczajnie pragną zrzucić kilka kilogramów. Naszą ostatnią nowością jest dieta skierowana do kobiety w ciąży. Obecnie w naszej ofercie posiadamy 9 różnych programów dietetycznych, wśród których każdy może znaleźć coś dla siebie w zależności od prowadzonego stylu życia, ograniczeń żywieniowych, czy motywacji towarzyszącej chęci stosowania diety. Dzięki temu z usług cateringu Pomelo korzysta obecnie wiele różnych grup klientów.

Czy sama Pani korzysta obecnie z jakiejś formy diety i osobiście smakuje degustuje posiłki serwowane klientom?

Od zawsze będąc na produkcji pilnuję by posiłki były przygotowywane we właściwy sposób zgodnie z recepturami. Wraz z naszym szefem kuchni próbuję dań i pilnuję by dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Wraz z mężem oczywiście otrzymujemy pakiety do domu by sprawdzić dania jak smakują i wyglądają po przebyciu takiej samej drogi jak do klienta. To daje nam możliwość kontroli nie tylko smaku ale też rzeczywistych warunków i stanu w jakim pakiety dostarczane są do naszych klientów. Jeśli chodzi o dietę obecnie jestem świeżo upieczoną mamą i o ile nie jestem na jakiejś specjalistycznej diecie to korzystam z naszego programu dla mam i kobiet w ciąży bo gotowanie jest dla mnie obecnie wyzwaniem podczas opieki nad 4 miesięczną córką.

Którą dietę poleca Pani osobom, pragnącym zredukować wagę, a którą tym bardziej aktywnym, sportowcom?

Osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy rekomendujemy dietę redukcyjną lub Low carb. Tą pierwszą polecamy w szczególności osobom, których wydatek energetyczny nie jest zbyt wysoki, więc tym bardziej muszą uważać na kaloryczność swoich posiłków. Druga natomiast charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów nie przekraczającą 20% oraz ograniczeniem do minimum cukrów. Dla osób aktywnych sportowo, mamy natomiast kilka programów w zależności od rodzaju uprawianego sportu i oczekiwanych efektów. Sport Protein to idealny wybór dla osób trenujących na siłowni, czy uprawiających crossfit, oraz tych które chcą zwiększyć swoją masę mięśniową. Sport carb skierowana jest do entuzjastów sportów siłowo-wytrzymałościowych, takich jak biegi długodystansowe, triathlon, czy kolarstwo. Dostarczymy dzięki niej nie tylko budulca w postaci białka, ale też najbardziej efektywnego i wartościowego paliwa – zwiększoną ilości węglowodanów. By najlepiej dobrać dietę dla siebie tak, by odpowiadała naszym oczekiwaniom i potrzebom zawsze polecam skontaktować się z naszym dietetykiem, który specjalizuje się w odżywaniu w sporcie, ale nie tylko. Jest do dyspozycji naszych klientów pod mailem [email protected]

Czy firma zwraca uwagę na jakość produktów przeznaczonych na poszczególne dania (np.: z ekologicznych upraw czy humanitarnych źródeł chowu mięsa)?

By posiłki były smaczne kluczową sprawą jest produkt z jakiego są przygotowywane. Nawet najlepszy kucharz nie przygotuje dobrego dania z produktów niskiej jakości, dlatego w Pomelo dbamy o dobór produktów jak i tego skąd pochodzą. Polska jest producentem szerokiej gamy wysokiej jakości produktów spożywczych – mięs, warzyw, owoców, dlatego staramy się wspierać nasz rodzimy rynek poprzez współpracę z lokalnymi dostawcami.

W jakich opakowania są dostarczane posiłki, czy zwraca się uwagę na ich bezpieczeństwo?

Przykładamy ogromną wagę do bezpieczeństwa naszych Klientów, bo bez tego nie da się mówić o zdrowym odżywianiu. Dlatego nasze opakowania spełniają wszelkie standardy bezpieczeństwa i posiadają wszystkie certyfikaty, pozwalające na ich kontakt z żywnością. Bezpieczne i szczelne opakowania to podstawa jeśli chodzi o catering dietetyczny, gdyż przygotowane jedzenie musi nie tylko dotrzeć do Klienta nienaruszone, ale również świeże i smaczne. Ponadto, dwa lata temu wprowadziliśmy do naszej oferty także opakowania ekologiczne, które w całości wykonane są z odnawialnych surowców roślinnych, m.in. trzciny cukrowej, które są w pełni kompostowalne. To, oznacza, że w odpowiednich warunkach rozłożą się bez śladu w ciągu zaledwie 12 tygodni. Po tym czasie mogą być powtórnie wykorzystane jako naturalny nawóz. Co więcej, trwałością w niczym nie ustępują tym plastikowym – są w 100% szczelne i bezpieczne. Możesz je spokojnie schładzać, czy podgrzewać w mikrofalówce. Tłuszcz czy wilgoć też im nie zaszkodzi. Po skończonym posiłku po prostu należy wrzucić je do pojemnika z odpadami organicznymi albo zmieszanymi.

Czy firma posiada eksperta z dziedziny dietetyki aby na bieżąco konsultować wartość kaloryczną i zapotrzebowanie na poszczególne mikroelementy i witaminy?

Oczywiście, bez wykwalifikowanych ekspertów w dziedzinie dietetyki żaden catering dietetyczny nie miałby racji bytu. To od nich zależy prawidłowy dobór produktów pod kątem kaloryczności, dostarczenia odpowiednich składników odżywczych czy wyeliminowania wykluczonych produktów i zastąpienia ich odpowiednimi zamiennikami. Nie można przy tym zapominać również o różnorodności i smaku. Dlatego, tak istotna jest ścisła współpraca pomiędzy dietetykami, a szefami kuchni. Planując menu dla naszych Klientów zawsze spotykamy się całym zespołem, żeby móc połączyć wiedzę operacyjną, dietetyczną i kulinarną, by w efekcie uzyskać smaczne, zbilansowane i zdrowe posiłki.

Jakie jest Pani ulubione danie/ dania w Pani firmie?

Jest wiele takich dań. Zarówno z kuchni polskiej jak i europejskiej. Jednym z taki moich top 3 jest spaghetti Bolognese które robimy wg własnej receptury z chudszego mięsa drobiowego z dodatkiem warzyw z makaronem pełnoziarnistym, lubię też Green curry z rybą, a dodam, że nie przepadam za rybami, jednak w tym daniu bardzo mi ona smakuje. No i nie mogę nie wspomnieć o deserach. Okazuje się, że te w wersji fit niczym nie ustępują pełnokalorycznym odpowiednikom.

Czy szefowie kuchni to wykwalifikowane osoby z pasją, kreatywne i uzdolnione do spełnienia zachcianek swoich klientów i konsumentów?

W tym biznesie nie może być inaczej. Nasz zespół tworzą ludzie, którzy w większości związani są z naszą firmą od początku lub od kilku lat. Dania Pomelo to w większości dania kuchni polskiej lub włoskiej, a jak wiadomo obie te kuchnie nie kojarzą się za bardzo z kuchnią fit. Nasi dietetycy i kucharze wspólnie odchudzają nasze ulubione dania tak, by nie straciły smaku i nadal były naszymi ulubionymi, ale już w lżejszej formie. By pasja w nich nie wygasła ciągle staramy się ich dopingować i inspirować wysyłając na różnego rodzaju szkolenia nie tylko z zakresu gotowania, ale też np. dotyczące trendów w odżywianiu, czy prawidłowej diety w różnych dziedzinach sportu.

Jakie są Pani marzenia odnośnie dalszego rozwoju firmy/marki?

Chciałabym, aby Pomelo kojarzyło się z firmą przyjazną klientowi, która nie jest jedynie firmą wysyłającą jedzenie, a firmą – partnerem w życiu codziennym. Abyśmy dalej mogli się rozwijać i podejmować tak świetne współprace z ludźmi pełnymi pasji. Ponadto pragniemy stale rozwijać obszar naszych usług o kolejne miasta w Polsce, a może i nie tylko 😊

Anna Foszer

Założycielka i Dyrektor generalna cateringu Pomelo

dziękujemy za rozmowę!

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Problemy z kręgosłupem
U mnie koniecznie trzeba było zrobić rezonans całego kręgosłupa a teraz czeka mnie rehabilitacja...
Ból w śródstopiu
Może warto zrobić rezonans? Ja szybko dostałam się w Warszawie do https://radiomedica.pl/...
Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)