Ananasowy schabik

11 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany schab z ananasem

Składniki:
1 małego ananasa
1/2 dużego ananasa
1 limonka
2 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżka oliwy z oliwek
4 kotlety ze schabu z kością
kliny limonki i gałązki kolendry do przybrania
Przygotowanie:
Ostrym nożem, wzdłużnie przekroić małego ananasa otrzymując 4 kliny i pozostawiając zieloną koronę. Z drugiego wycisnąć 1 łyżkę soku i wydrążyć 2 łyżki miąższu. W małej miseczce wymieszać miąższ i sok, dodać przyprawę i olej. Nasmarować mięso po obu stronach. Położyć kotlety na gorącym ruszcie grilla i piec 10 do 12 min., raz obracając. Kotlety powinny być rumiane na zewnątrz, a wewnątrz lekko różowe. Pod koniec pieczenia mięsa położyć na ruszcie kliny ananasa, cięciem w dół i grillować owoce przez ok. 5 min. Przełożyć mięso i ananasy na talerz. Udekorować gałązkami kolendry.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...