Ananasowy schabik
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 małego ananasa
1/2 dużego ananasa
1 limonka
2 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżka oliwy z oliwek
4 kotlety ze schabu z kością
kliny limonki i gałązki kolendry do przybrania
Przygotowanie:
Ostrym nożem, wzdłużnie przekroić małego ananasa otrzymując 4 kliny i pozostawiając zieloną koronę. Z drugiego wycisnąć 1 łyżkę soku i wydrążyć 2 łyżki miąższu. W małej miseczce wymieszać miąższ i sok, dodać przyprawę i olej. Nasmarować mięso po obu stronach. Położyć kotlety na gorącym ruszcie grilla i piec 10 do 12 min., raz obracając. Kotlety powinny być rumiane na zewnątrz, a wewnątrz lekko różowe. Pod koniec pieczenia mięsa położyć na ruszcie kliny ananasa, cięciem w dół i grillować owoce przez ok. 5 min. Przełożyć mięso i ananasy na talerz. Udekorować gałązkami kolendry.