Ananasowa polenta
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Polenta: 2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
1/2 szklanki polenty
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
1/2 szklanki drobno posiekanego świeżego ananasa
olej roślinny
Krewetki: 1/2 szklanki posiekanego świeżego ananasa
12 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
1/4 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
sól koszerna i świeżo mielony pieprz
6 cienkich plastrów szynki, przecięte na połowę (wzdłużnie).
Sos: 1 kostka niesolonego masła, pocięta na kawałki
1/4 szklanki drobno posiekanego świeżego ananasa
świeża natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Polenta: Doprowadzić do wrzenia bulion w garnku, stopniowo dodawać polentę i gotować, ubijając, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z szałwią i ananasem. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem roślinnym, wlać polentę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć kawałkiem folii i przechowywać w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Krewetki: Ananasa rozdrobnić w blenderze. 1/4 szklanki puree wlać do miski, dodać krewetki, oliwę z oliwek, czosnek, czerwone płatki papryki, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, przykryć i trzymać krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej, ok. 20 min. Krewetki wyjąć z marynaty i wokół każdej owinąć pas szynki.
Sos: Roztopić masło w małej patelni na małym ogniu i gotować, aż pojawią się brązowe plamki. Zdjąć z ognia i dodać ananasa.
Grill: Przygotować grill, ruszt nasmarować olejem. Polentę pociąć na 12 kwadratów i grillować do czasu pojawienia się charakterystycznych znaków, tj.: 2 do 3 min. z każdej strony. Krewetki grillować aż staną się różowe, tj. ok. 1 do 2 min. z każdej strony. Podawać krewetki na kwadratach polenty, skropione sosem i udekorowane natką pietruszki.
Polenta: Doprowadzić do wrzenia bulion w garnku, stopniowo dodawać polentę i gotować, ubijając, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z szałwią i ananasem. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem roślinnym, wlać polentę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć kawałkiem folii i przechowywać w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Krewetki: Ananasa rozdrobnić w blenderze. 1/4 szklanki puree wlać do miski, dodać krewetki, oliwę z oliwek, czosnek, czerwone płatki papryki, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, przykryć i trzymać krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej, ok. 20 min. Krewetki wyjąć z marynaty i wokół każdej owinąć pas szynki.
Sos: Roztopić masło w małej patelni na małym ogniu i gotować, aż pojawią się brązowe plamki. Zdjąć z ognia i dodać ananasa.
Grill: Przygotować grill, ruszt nasmarować olejem. Polentę pociąć na 12 kwadratów i grillować do czasu pojawienia się charakterystycznych znaków, tj.: 2 do 3 min. z każdej strony. Krewetki grillować aż staną się różowe, tj. ok. 1 do 2 min. z każdej strony. Podawać krewetki na kwadratach polenty, skropione sosem i udekorowane natką pietruszki.