Dieta bio
- Bazuje na wyborze odżywiania bardziej szanującym środowisko, wykluczającym produkty chemiczne i syntetyczne.
- Możliwe są w niej korzyści dla zdrowia, lecz trudno jest je ocenić.
- Należy bacznie zwracać uwagę, by nasze odżywianie było wystarczająco zróżnicowane.
Dieta wegetariańska
- Opiera się przede wszystkim na spożywaniu produktów roślinnych. Może dopuszczać jednak niektóre produkty zwierzęce, jak nabiał i jajka, a czasem nawet drób i ryby.
- Dieta ta, bogata w węglowodany i błonnik, jest uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, ogranicza zagrożenie otyłością oraz chorobami sercowo-naczyniowymi.
- UWAGA!!! mogą pojawić się niedobory podstawowych aminokwasów, witamin D i B2, wapnia, żelaza, jodu i cynku.
Dieta wegańska
- Wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
- UWAGA!!! przy ścisłym stosowaniu naraża na poważne niedobory, głównie wapnia, witamin D i B12, co jest szczególnie szkodliwe podczas okresu wzrostu.
- Zainspirowana wschodnimi zasadami tao, dieta ta ma na celu wspomaganie długowieczności, utrzymując przy tym równowagę między człowiekiem, wszechświatem i środowiskiem.
- Chodzi o to, by nie spożywać nadmiernej ilości pokarmów bardzo jin (rafinowany cukier, surowe warzywa, owoce tropikalne, nabiał itp.) lub bardzo jang (mięso, rafinowana sól, kawa itp.), a wybierać te, które znajdują się pomiędzy tymi dwoma biegunami: pełne zboża, warzywa, wodorosty i rośliny strączkowe, a także ryby o białym mięsie.
- W swej najbardziej ścisłej postaci dieta makrobiotyczna jest podobna do diety wegańskiej, ponieważ wyklucza niektóre owoce i warzywa i jedzenie 50-60% pełnych zbóż. UWAGA!!! powoduje wówczas niedobory, może być niebezpieczna, szczególnie dla dzieci.
zobacz również:
Wszystkie polecane diety
Sprawdź swoje BMIOdchudzanie – porady naszych czytelniczek
Diety odchudzające a alkohol