Alergie objawiają się obecnie u osób w bardzo różnym wieku. Nieprawdą jest, że alergia, która się nie objawia w dzieciństwie, nie pojawi się także w dorosłym życiu. Niestety uczulenia przybierają coraz groźniejsze stadia i mogą mieć realny wpływ na cały tryb życia.
Jednak czy jest możliwe, iż np. jesteśmy uczuleni na truskawki a już na sok z truskawek nie? Czy forma podania samego produktu, może być dla nas lepiej lub gorzej przyswajalna? Wszystko podobno zależy od ‘wewnętrznej, indywidualnej reakcji organizmu’.
Świeże soki – czego i kiedy unikać
Generalnie trzeba przyjąć, iż owoce a w szczególności cytrusy mogą wywołać dość silne reakcje alergiczne. Najbardziej trzeba uważać z podawaniem samych owoców czy soków z nich dla dzieci. Tutaj reakcje mogą być bardzo różne. Do tych najgorszych należy zaliczyć wymioty, biegunkę, nudności a w skrajnych przypadkach obrzęk krtani, duszności czy zapalenia skórne.
Alergeny pokarmowe niestety łatwo się wiążą z chociażby alergenami wziewnymi. Wówczas sama reakcja organizmu może być bardzo różna. Obecnie badania alergologów skupiły się na wykryciu cech wspólnych pomiędzy np. pyleniem traw a piciem chociażby soku z truskawek. Ciężko jest puki co udowodnić cechy wspólne, ale alergologia idzie w kierunku powolnego wykrywania cech wspólnych między tego typu zależnościami.
Obróbka termiczna świeżo wyciskanego soku
Istnieje grupa alergologów, która broni teorii, że świeżo wyciśnięty sok nie szkodzi, gdy zostanie od odpowiednio podgrzany. Ma to związek z neutralizacją alergenów w momencie poddania soku działaniu wysokich temperatur. Problem polega na tym, iż wysokie temperatury zabijają większość substancji aktywnych oraz witamin. Świeżo wyciśnięty, ale podgrzany sok traci tym samym na wartości.
Jest to jednak rozwiązanie i tak najlepsze. Załóżmy, że tej samej obróbce termicznej poddamy jedno zaparzone jabłko, i sok także zaparzony, również wyciśnięty z jednego jabłka. Wyciśnięty sok będzie miał o 20% więcej wartości odżywczych, niż zagotowany czy zaparzony owoc.
Objawy alergii a sama alergia to nie to samo
Świeżo wyciskany sok może wywoływać reakcje zależne od stopnia uwarunkowań alergicznych konkretnej osoby. Jednak są grupy owoców, na których reakcję mogą (choć nie muszą) być podobne.
Najlepszym przykładem są cytrusy. Przyjmuje się, iż są najczęstszą przyczyną alergii, choć rzadko wywołują objawy alergiczne. Dlatego szczególnie nie poleca się picia soków czy ogólnie spożywania cytrusów przez dzieci. Także częstym błędem jest noszenie cytrusów do szpitala jako prezent. W połączeniu z lekami owoc czy sok cytrusowy, może spowodować silne reakcje u pacjenta poddanego terapii farmakologicznej.
Dlatego cytrusy czy wyciskany z nich sok najlepiej jest spożywać, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. Wtedy działają one ochronnie na nasz organizm i zwiększają ogólną odporność.
Nie bój się picia świeżych soków
Reakcje alergiczne mogą być różne, ale paradoksalnie najrzadziej występują u osób pijących soki. Szybciej wywołamy je jedząc same owoce. Oczywiście przetworzone owoce np. w formie dżemu, konfitury czy musu także mogą wywołać reakcje alergiczne.
Sok świeży, wyciśnięty i niepoddany pasteryzacji to najzdrowsza forma naturalnego przyswajania witamin i składników mineralnych. Jeśli wiemy, jakie produkty nam szkodzą, zwyczajnie unikajmy soków z nich zrobionych. Będziemy się mogli cieszyć pełną i optymalną dawką naturalnych witamin.
Autor artykułu
Artykuł został opracowany przez firmę Vita-my, specjalizującą się w sprzedaży renomowanych wyciskarek do świeżo wyciskanych soków marki Kuvings.