Aleksandra Zaprutko-Janicka: Okupacja od kuchni

7 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?

Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?

Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?

Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?

W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Książkę poleca Wydawnictwo Poznańskie






FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...