Czy jest coś wspanialszego na letni obiad, niż młode ziemniaczki z koperkiem i masłem? Jest! Kremowa zupa z młodych ziemniaków. Zupa krem z młodych ziemniaków z dodatkiem śmietany, serwowana z dużą ilością koperku i pieprzu to danie idealne. Pyszne, sycące i aromatyczne.
Chociaż przedstawiany przepis nie jest pomysłem na zupę niskokaloryczną, zawiera mnóstwo zdrowych składników, dzięki czemu można twierdzić, że jest to przepis na treściwą i zdrową zupę ziemniaczaną.
Ten przepis, oparty na kojących jelita, bogatych w kolagen zaletach domowego bulionu, jest pełen smaku i składników odżywczych. A dzięki jedwabistej konsystencji jest również świetną okazją, aby dodać dużo cebuli i czosnku, które w tej zupie są niezbędne. Jest to zupa krem, jednak dodatek kawałków ziemniaków sprawia, że zupa staje się nieco rustykalna, a jednocześnie sycąca.
Sycąca i pyszna zupa z młodych ziemniaków w towarzystwie bagietki
Przedstawiana zupa sama w sobie jest niesamowicie pyszna, ale jeśli ktoś lubi można posypać ją pokruszonym boczkiem, posiekaną zieloną cebulką, startym serem i śmietaną. Można serwować ją w najprostszej wersji lub ułożyć na wierzchu podsmażone szparagi, chipsy z szynki parmeńskiej i tymianek albo dodać kawałeczki suszonych pomidorów i skropić ziołowym olejem. Można też dodać pokrojone w kostkę awokado oraz płatki czerwonej papryki. Jednak siła tkwi w prostocie, dlatego zachęcam do spróbowania tego kremu najpierw w wersji podstawowej. Zazwyczaj podaję zupę z chrupiącą bagietką na zakwasie, ale każdy może ją uzupełnić swoim ulubionym pieczywem.
Młode ziemniaki, masło i śmietana – przecież to brzmi jak lato! To nie może nie smakować! Jako zupa miksowana jest to zupa gęsta i gładka. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają tę zupę za jej kremową konsystencję i wyraziste smaki. Bulion dodaje nie tylko dobrego smaku – jest też pełen kolagenu, witamin i białka. Proste składniki i prosty przepis sprawiają, że ta zupa jest idealna na szybki posiłek w tygodniu.
Jak przygotować zupę z młodych ziemniaków?
Składniki:
– 2 łyżki masła solonego
– 1 słodka cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1,5 kg młodych ziemniaków
– 6 szklanek bulionu z kurczaka
– sól i pieprz do smaku
– ⅓ szklanki śmietanki kremówki
– zioła do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać garnek, dodać masło, a gdy się rozpuści, dodać cebulę i smażyć, aż stanie się przezroczysta i pachnąca. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać ziemniaki i bulion z kurczaka wraz z dużą szczyptą soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu widelcem). Używając blendera ręcznego zmiksować zupę, wyjmując wcześniej połowę ziemniaków. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.