Agar-agar – gdzie stosować?

9 października 2012,
dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Agar-agar, agar ( E 406)to substancja żelująca zawierająca około 90% polisacharydów. Jego głównym składnikiem jest galaktoza-trudno przyswajalna przez organizm ludzki.

Największe wydobycie odnotowuje się u wybrzeży Japonii.

Produkcja światowa w skali roku wynosi kilka milionów ton, ale coraz większe zapotrzebowanie substancję zmusza do zwiększenia produkcji tego surowca.

Farma agar-agar

Agar wytwarza się z krasnorostów, które po wyłowieniu i opłukaniu są rozkładane się do wysuszenia i wybielenia.

Następnie są poddawane obróbce cieplnej aż do uzyskania gęstego i ciągnącego się płynu. Za pomocą kwasów i aktywowanego węgla usuwa się substancje niepotrzebne np. białko. Po odsączeniu wystarczy uformować w bloki, a na końcu trzeba pozbyć się nadmiaru soli i wody poprzez kilkukrotne zamrażanie i odmrażanie.

Gotowy produkt nadaje się do sprzedaży.

Opakowania handlowe:

Agar wykorzystuje się w przemyśle spożywczym głównie do produkcji galaretek, dżemów, ptasiego mleczka.

Czy używacie tego produktu w kuchni?



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....