Agar-agar, agar ( E 406)to substancja żelująca zawierająca około 90% polisacharydów. Jego głównym składnikiem jest galaktoza-trudno przyswajalna przez organizm ludzki.
Największe wydobycie odnotowuje się u wybrzeży Japonii.
Produkcja światowa w skali roku wynosi kilka milionów ton, ale coraz większe zapotrzebowanie substancję zmusza do zwiększenia produkcji tego surowca.
Farma agar-agar
Agar wytwarza się z krasnorostów, które po wyłowieniu i opłukaniu są rozkładane się do wysuszenia i wybielenia.
Następnie są poddawane obróbce cieplnej aż do uzyskania gęstego i ciągnącego się płynu. Za pomocą kwasów i aktywowanego węgla usuwa się substancje niepotrzebne np. białko. Po odsączeniu wystarczy uformować w bloki, a na końcu trzeba pozbyć się nadmiaru soli i wody poprzez kilkukrotne zamrażanie i odmrażanie.
Gotowy produkt nadaje się do sprzedaży.
Opakowania handlowe:
Agar wykorzystuje się w przemyśle spożywczym głównie do produkcji galaretek, dżemów, ptasiego mleczka.
Czy używacie tego produktu w kuchni?