Agar-agar – gdzie stosować?

9 października 2012, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Agar-agar, agar ( E 406)to substancja żelująca zawierająca około 90% polisacharydów. Jego głównym składnikiem jest galaktoza-trudno przyswajalna przez organizm ludzki.

Największe wydobycie odnotowuje się u wybrzeży Japonii.

Produkcja światowa w skali roku wynosi kilka milionów ton, ale coraz większe zapotrzebowanie substancję zmusza do zwiększenia produkcji tego surowca.

Farma agar-agar

Agar wytwarza się z krasnorostów, które po wyłowieniu i opłukaniu są rozkładane się do wysuszenia i wybielenia.

Następnie są poddawane obróbce cieplnej aż do uzyskania gęstego i ciągnącego się płynu. Za pomocą kwasów i aktywowanego węgla usuwa się substancje niepotrzebne np. białko. Po odsączeniu wystarczy uformować w bloki, a na końcu trzeba pozbyć się nadmiaru soli i wody poprzez kilkukrotne zamrażanie i odmrażanie.

Gotowy produkt nadaje się do sprzedaży.

Opakowania handlowe:

Agar wykorzystuje się w przemyśle spożywczym głównie do produkcji galaretek, dżemów, ptasiego mleczka.

Czy używacie tego produktu w kuchni?



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D