Agar-agar – gdzie stosować?

9 października 2012,
dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Agar-agar, agar ( E 406)to substancja żelująca zawierająca około 90% polisacharydów. Jego głównym składnikiem jest galaktoza-trudno przyswajalna przez organizm ludzki.

Największe wydobycie odnotowuje się u wybrzeży Japonii.

Produkcja światowa w skali roku wynosi kilka milionów ton, ale coraz większe zapotrzebowanie substancję zmusza do zwiększenia produkcji tego surowca.

Farma agar-agar

Agar wytwarza się z krasnorostów, które po wyłowieniu i opłukaniu są rozkładane się do wysuszenia i wybielenia.

Następnie są poddawane obróbce cieplnej aż do uzyskania gęstego i ciągnącego się płynu. Za pomocą kwasów i aktywowanego węgla usuwa się substancje niepotrzebne np. białko. Po odsączeniu wystarczy uformować w bloki, a na końcu trzeba pozbyć się nadmiaru soli i wody poprzez kilkukrotne zamrażanie i odmrażanie.

Gotowy produkt nadaje się do sprzedaży.

Opakowania handlowe:

Agar wykorzystuje się w przemyśle spożywczym głównie do produkcji galaretek, dżemów, ptasiego mleczka.

Czy używacie tego produktu w kuchni?



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...