Aby wypieki i potrawy nabrały złotego koloru.

22 marca 2010, dodał: brylancik74
Artykuł zewnętrzny

2 pręciki szafranu zamoczyć w niewielkiej ilości ciepłego mleka  lub 10 ml spirytusu i pozostawić na noc. Dodać do ciasta i dobrze wyrobić, aby kolor szafranu rozprowadził się równomiernie.

Zamiast szafranu można używać do barwienia kurkumy. Oprócz koloru, nada ona potrawie także lekko pikantny smak. Jest sprzedawana w formie proszku. Łyżeczkę kurkumy rozrabiamy odrobiną ciepłej wody i dodajemy do gotującego się w wodzie ryżu tak aby cały płyn z kurkumą został przez ryż wchłonięty .

Suszone płatki pomarańczowego bagietka utrzeć na proszek (można zrobić to w moździerzu). Jeśli chcemy zabarwić ciasto płatkami nagietka należy dodać niewielką ich ilość do mąki i dobrze wymieszać. Następnie dodawać kolejne składniki ciasta zgodnie z przepisem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...