Aby wypieki i potrawy nabrały złotego koloru.

22 marca 2010,
dodał: brylancik74
Artykuł zewnętrzny

2 pręciki szafranu zamoczyć w niewielkiej ilości ciepłego mleka  lub 10 ml spirytusu i pozostawić na noc. Dodać do ciasta i dobrze wyrobić, aby kolor szafranu rozprowadził się równomiernie.

Zamiast szafranu można używać do barwienia kurkumy. Oprócz koloru, nada ona potrawie także lekko pikantny smak. Jest sprzedawana w formie proszku. Łyżeczkę kurkumy rozrabiamy odrobiną ciepłej wody i dodajemy do gotującego się w wodzie ryżu tak aby cały płyn z kurkumą został przez ryż wchłonięty .

Suszone płatki pomarańczowego bagietka utrzeć na proszek (można zrobić to w moździerzu). Jeśli chcemy zabarwić ciasto płatkami nagietka należy dodać niewielką ich ilość do mąki i dobrze wymieszać. Następnie dodawać kolejne składniki ciasta zgodnie z przepisem.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...