ABC mrożonek – jak zachować letnie aromaty?

27 września 2011, dodał: Anna Rakoczy
Artykuł zewnętrzny

Jest sposób na to, by cieszyć się smakiem letnich owoców i warzyw poza sezonem. Tegoroczne dary natury można zjeść nawet za kilka miesięcy, pod warunkiem, że już teraz przygotuje się zapas mrożonek.

Mrożenie to jedna z najzdrowszych metod długoterminowego przechowywania żywności. Dlaczego? Ponieważ nie wymaga dodawania konserwantów i jednocześnie gwarantuje najmniejsze straty wartości odżywczych. Pozwala także na zachowanie walorów smakowych i  apetycznego wyglądu zamrażanych produktów. Aby mrożonki były źródłem cennych witamin i składników mineralnych, muszą być odpowiednio przygotowane, przechowywane oraz rozmrażane. Dlatego warto pamiętać o  kilku zasadach.
Spośród warzyw, do mrożenia świetnie nadają się marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior. Jeśli chcemy zamrozić owoce, wybierzmy w tym celu jagody, jeżyny, maliny, truskawki, śliwki. Unikniemy ich sklejenia, rozkładając je najpierw w zamrażarce na papierowych tackach. Przesypmy je do woreczków dopiero wówczas, gdy się już zamrożą.

Pamiętajmy również o tym, by warzywa i owoce mrozić bezpośrednio po przyniesieniu ich ze sklepu lub ogródka. W ten sposób nawet po wielu miesiącach zachowają wartość odżywczą porównywalną do świeżych odpowiedników. Przed zamrożeniem warzywa należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku, a następnie ostudzić. Dzięki takiemu zabiegowi zginą bakterie, a warzywa nie stracą intensywnego smaku, aromatu oraz koloru. Osuszone, pokrójmy na niewielkie kawałki. Łatwiej je wtedy rozmrozimy i szybciej przygotujemy z  nich pożądane danie. Jeśli warzywa lub owoce posiadają szypułki, należy je dokładnie usunąć.
Tak przygotowane dary natury pakujemy do specjalnych woreczków. Torebki na mrożonki powinny łączyć w sobie dwie cechy: być praktyczne w użyciu i  gwarantować doskonały smak przechowywanych produktów nawet wiele miesięcy po zamrożeniu. Te wykonane z najwyższej jakości folii, całkowicie bezwonne i bezpieczne dla żywności, pozwalają na przechowywanie owoców, warzyw, mięsa czy całych gotowych dań przez wiele tygodni w warunkach gwarantujących doskonały smak i aromat po odmrożeniu – podkreśla Maciej Słojewski, reprezentujący markę Paclan. Warto zaopatrzyć się w torebki, które można tuż po wyjęciu z  zamrażalnika umieścić w gotującej wodzie, nie ryzykując ich rozerwania. Pomocne mogą okazać się również praktyczne klipsy ułatwiające zamykanie oraz wydzielone na torebce pole, w którym można podpisać, co i kiedy zostaje przeznaczone do zamrożenia.
Warzywa i owoce powinny być zamrażane w jak najniższej temperaturze. W ten sposób ograniczymy ilość powstających kryształków lodu, a  produkty zachowają dużą ilość soku. Podczas rozmrażania natomiast warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Warzyw i owoców nie należy rozmrażać w  temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu się bakterii. Najlepiej będzie, gdy rozmrozimy je bezpośrednio przed spożyciem w  lodówce, wrzątku (dzięki tej metodzie, utracimy najmniej witamin) lub ewentualnie w mikrofalówce.
Przygotowanie mrożonek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Warto zatem sporządzić zapas, by móc cieszyć się smakiem aromatycznych owoców i warzyw przez okrągły rok.

Torebki na mrożonki Paclan dostępne są w pojemnościach 1l (3,40 zł) i 3l (5 zł). Każde z opakowań mieści 50 szt. torebek.

Więcej informacji o produktach Paclan na stronie www.paclan.pl