A co w środku ?
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 3 jajka na twardo
- 1 łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji ” )
- 1 łyżka miękkiego białego sera
- olej ( używam z pestek winogron )
- sok z cytryny
- sól
- pieprz mielony ( dobrze by było użyć biały )
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
- do dekoracji kawior lub caviart , chrzan wasabi lub inne
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem .Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny .
Włożyć w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak całe.
Z majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Jajka układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko.
Udekorować koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi i ikra z pastrąga .