Domowy budyń – jak go zrobić?

9 marca 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Każdy lubi słodkie przekąski. Domowy budyń jest smaczny, zdrowy, a co najważniejsze zrobisz go w błyskawicznym tempie. Idealnie nadaje się na podwieczorek w gronie przyjaciółek. Upewnij się, że masz wszystkie niezbędne produkty i do dzieła!

Przepis na budyń – składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka masła;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • owoce do dekoracji;

Przepis na budyń – wykonanie:

Odlej pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Rodzynki koniecznie musisz sparzyć (zawierają dwutlenek siarki). Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru. Do wrzącego roztworu wrzuć rodzynki i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 – 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy. Gotowy deser rozlej do pucharków. Budyń jest doskonały również na zimno.