żeberka wieprzowe w kardamonie
Żeberka wieprzowe w kardamonie z nutą gorzkiej czekolady
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Sposób przyrządzenia;
Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.
Lista zakupów:
-
800 g żeberek wieprzowych
-
100 g miodu
-
50 ml sosu sojowego
-
100 g marchewki
-
100 g selera
-
100 g pietruszki
-
cebula
-
80 ml oleju
-
100 g czekolady
Przyprawy KAMIS:
-
30 g Pieprzu czarnego młotkowanego
-
12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
-
Sól morska w młynku
-
1 łyżka Przyprawy do Żeberek
-
1 łyżka Musztardy Grillowej
-
80 g Czosnku w płatkach Specialite
źródło: www.kamis.pl