Parzybroda

7 marca 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej. Dlaczego”parzybroda”?…bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)

Składniki:

1 kg.białej  kapusty,

1/2 kg. ziemniaków,

10-20 dkg. wędzonego boczku,

2 łyżki mąki,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżeczka kminku,

przyprawy: sól, pieprz, 1-2 liście laurowe, parę ziaren angielskiego ziela.

Sposób wykonania: kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok.30 min. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni,żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać. Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.

file1299523448