Parzybroda
Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej. Dlaczego”parzybroda”?…bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)
Składniki:
1 kg.białej kapusty,
1/2 kg. ziemniaków,
10-20 dkg. wędzonego boczku,
2 łyżki mąki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka kminku,
przyprawy: sól, pieprz, 1-2 liście laurowe, parę ziaren angielskiego ziela.
Sposób wykonania: kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok.30 min. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni,żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać. Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.