Mini Calzoni z pieczarkami
składniki:
- 30 dag maki
- 1 1/2 paczki drożdży
- 8 dag masła
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 20 dag mrożonego groszku
- 30 dag marchewki
- 10 dag śmietany
- 10 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanych ziół
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- sól,pieprz
1. Wymieszać makę,drożdże i sół,rozpuścić 5 dag masła, trochę ostudzić i dodać do masy mącznej z 200 ml ciepłej wody. Wyrabiać ciasto odpowiednią końcówką miksera ok.5 min. Zostawić do wyrośnięcia w temp.pokojowej na ok.30 min.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę, grzyby, marchew i groszek poddusić w pozostałym maśle, aż do wyparowania płynu.Wystudzić.
4.Ciasto drożdżowe jeszcze raz mocno zagnieść i podzielić na 10 równych kawałków.
5. Na blacie posypanym mąką rozwałkować z każdego kawałka placek o grubości ok.1/2 cm
6. Śmietankę, ser i jajka dodać do warzyw. Doprawić.
7.Połowę każdego koła z ciasta posmarować przecierem. Rozłożyc na nim warzywa i przykryć drugą połową ciasta. Docisnąć brzegi i położyć calzoni na blachę przykrytą papierem do pieczenia.Wsunąć do zimnego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok.45 min. Trochę pracochłonne, ale warte wypróbowania!