Pstrąg w kolorowym pieprzu

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga ..

Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie

Składniki :

  • 4 kawałki filetu  pstrąga
  • 2 cytryny ( sok )
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka grubo mielony kolorowy  pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka

Filety z pstrąga  ułożyć w zamykanym pojemniczku. Zrobić marynatę  z soku cytrynowego, otartej skórki cytrynowej, 2 łyżek oleju, miodu  i 1/2 łyżeczki  grubo zmielonego  pieprzu. Zalać rybę i zostawić w lodówce  na kilka godzin.

Wyjąć z marynaty. Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić -posypać mąką .

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pstrąga  na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Podawać posypany świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

file1298488889