Pstrąg w kolorowym pieprzu
Artykuł zewnętrzny
Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga ..
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
- 4 kawałki filetu pstrąga
- 2 cytryny ( sok )
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- sól
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka grubo mielony kolorowy pieprz
- 2 łyżki masła
- olej
- mąka
Filety z pstrąga ułożyć w zamykanym pojemniczku. Zrobić marynatę z soku cytrynowego, otartej skórki cytrynowej, 2 łyżek oleju, miodu i 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin.
Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić -posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pstrąga na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.
Podawać posypany świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.