Papryka nadziewana z sosem grzybowym
Artykuł zewnętrzny
Syte i pożywne danie…
składniki:
- Papryka czerwona 2 szt
- Mięso mielone 30 dag
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 cebula
- 1 jajko
- wedeta
- pieprz
- listek laurowy
Paprykę przeciąć na połowę, usunąć gniazda nasienne. Bułeczkę namoczyć, odcisnąć, cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę. Nałożyć farsz w połówki papryk, ułożyć w płaskim rondlu, podlać wodą, wsypać wedetę, dodać listek laurowy. Przykryć pokrywą i gotować do miękkości około 40 minut. Na końcu z wywaru, w którym gotowały się papryki zrobić sos grzybowy z torebki lub własny (nie koniecznie), polać paprykę, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.