Boczek z cukinią – danie jednogarnkowe

19 lutego 2011, dodał: anetka129
Artykuł zewnętrzny
  • 5 dkg wędzonego gotowanego boczku
  • 1/2 małej cukinii
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 czarne oliwki bez pestek
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka przyprawy Delikat do kurczaka

Boczek kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy suchą patelnię, kładziemy na nią plasterki boczku i wytapiamy. Cukinię kroimy w plasterki grubości 3 – 4  mm. Ząbki czosnku i osączone oliwki kroimy na pół wzdłuż. Gdy boczek się wytopi – zdejmujemy go z patelni i na tłuszcz wrzucamy czosnek oraz cukinię. Każdy plaster posypać Delikatem. Kiedy czosnek się zrumieni – zdejmujemy go z patelni. W jego miejsce wrzucamy pokrojone oliwki, które smażymy ok.. 1 minuty. Dosmażamy cukinię, posypując z drugiej strony pozostałym Delikatem.