Boczek z cukinią – danie jednogarnkowe
Artykuł zewnętrzny
- 5 dkg wędzonego gotowanego boczku
- 1/2 małej cukinii
- 5 ząbków czosnku
- 4 czarne oliwki bez pestek
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka przyprawy Delikat do kurczaka
Boczek kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy suchą patelnię, kładziemy na nią plasterki boczku i wytapiamy. Cukinię kroimy w plasterki grubości 3 – 4 mm. Ząbki czosnku i osączone oliwki kroimy na pół wzdłuż. Gdy boczek się wytopi – zdejmujemy go z patelni i na tłuszcz wrzucamy czosnek oraz cukinię. Każdy plaster posypać Delikatem. Kiedy czosnek się zrumieni – zdejmujemy go z patelni. W jego miejsce wrzucamy pokrojone oliwki, które smażymy ok.. 1 minuty. Dosmażamy cukinię, posypując z drugiej strony pozostałym Delikatem.