Kapusta z rybą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 400g dorsza lub innej morskiej ryby,
- 500g kiszonej kapusty,
- pół szklanki białego wina,
- 100g wędzonego boczku,
- 50g masła, 2 łyżki margaryny,
- sok z cytryny, mąka,
- sól,cukier, biały pieprz,suszona bazylia lub rozmaryn,
- ser parmezan lub inny ostry ser
Rybę rozmrozić, skropić cytryną, osuszyć papierową serwetką, pokroić na średniej wielkości kawałki.Panierować w mące z dodatkiem soli i usmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach margaryny.Ugotować kapustę kiszoną, odlać wodę, wlać białe wino, doprawić solą, cukrem, białym pieprzem bazylią lub rozmarynem. Osobno wytopić boczek, dodać do kapusty. Kapustę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na niej kawałki ryby i parę wiórek masła.Całość posypać serem i zapiec w piekarniku.
Kapustę z rybą jemy z bułką popijając białym wytrawnym winem.