Kapusta z rybą

14 lutego 2011, dodał: Barbara
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 400g dorsza lub innej morskiej ryby,
  • 500g  kiszonej kapusty,
  • pół szklanki białego wina,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 50g masła, 2 łyżki margaryny,
  • sok z cytryny, mąka,
  • sól,cukier, biały pieprz,suszona bazylia lub rozmaryn,
  • ser parmezan lub inny ostry ser

Rybę rozmrozić, skropić cytryną, osuszyć papierową serwetką, pokroić na średniej wielkości kawałki.Panierować w mące z dodatkiem soli i usmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach margaryny.Ugotować kapustę kiszoną, odlać wodę, wlać białe wino, doprawić solą, cukrem, białym pieprzem bazylią lub rozmarynem. Osobno wytopić boczek, dodać do kapusty. Kapustę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na niej kawałki ryby i parę wiórek masła.Całość posypać serem i zapiec w piekarniku.
Kapustę z rybą jemy z bułką popijając białym wytrawnym winem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz