Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzybowa

13 lutego 2011, dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,50 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
  • 20 dag żółtego sera

Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę.Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C