Jesienna zapiekanka ziemniaczono-grzybowa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,50 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
- 1 duża cebula
- olej
- 1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
- 20 dag żółtego sera
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę.Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C