Kartoflanka z kiełbasą

6 lutego 2011, dodał: bassienkawit
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ok 2,5 kg ziemniaków
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwierć selera
  • kawałek kapusty
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki błonnika owsianego mikro
  • majeranek, pieprz, maggi, sól

1. Ziemniaki obrać, skroić w kostkę, zalać wodą. Do tego warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i kiełbasa. Zostawić gdzieś na 30 minut na piecu.
2. Kiełbasę wyciągnąć, pokroić w półplasterki, przesmażyć na patelni. Spowrotem do zupy.
3. Doprawić majerankiem, i resztą przypraw.
4. Wyciągnąć warzywa, ja wkrawam do zupy tylko marchwekę.
5. Zagęścić zupę błonnikiem owsianym.

Są to dane na duży garnek.

(Od siebie. Zupa jest przepyszna. Pierwszy raz zupę w sumie zagęszczałam błonnikiem. Rewelacja. Polecam)

file1297022905



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....