Jajka nadziewane tuńczykiem
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebulka-pokroić w drobną kosteczkę
pęczek szczypiorku – pokroić drobno
mały majonez
3 łyzki kukurydzy z puszki
przyprawy – sól, pieprz, czerwona papryka – słodka lub ostra w zależności, kto jaką lubi i w zależności od okoliczności
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na połówki, wydrążamy żółtka – wkładamy do miseczki, białka układamy na półmisku. Do żółtka dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączamy z zalewy, wkładamy do miseczki z żółtkami i cebulką – doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolita masę. Masę małą łyżeczką nakładamy do białek. Na faszerowane już jajka rozkładamy majonez – robimy jednolitą powierzchnię i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą, czerwoną papryką – można według uznania doprawić też majonez.