Soczewica z pomidorami

4 lutego 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

100 g soczewicy suchej

100 g ziemniaków

50 g marchwi

300 g pomidorów

cztery ząbki czosnku

łyżka oliwy lub oleju

Soczewicę zieloną lub brązową namoczyć (1/2 do 1 godziny) i dokładnie wypłukać. Ugotować w świeżej wodzie (nie w tej z moczenia), jak będzie prawie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, startą marchewkę, pokrojonego w ósemki pomidora (lub puszkę pomidorów pelati) i 4 ząbki roztartego czosnku. Gotować do miękkości, przyprawić wg uznania (majeranek, papryka sproszkowana), posolić pod koniec gotowania.

Potrawa powinna być dosyć gęsta.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....