Pierogi z kaszą gryczaną

24 stycznia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Pierogi z kaszą – składniki:

Ciasto:

– 40 dag mąki
– 1 łyżeczka soli
– 5 łyżek oliwy
– woda

Farsz:

– 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

– 1 posiekana drobno i usmażona na złoto cebula
– 100 g ugotowanych i posiekanych grzybów suszonych (ostatecznie mogą być pieczarki lub zamiennie 1/2 kostki białego sera)
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz

Pierogi z kaszą – przygotowanie:

Ciasto: do mąki dodajemy sól i oliwę. Zaparzamy wrzącą wodą, dodajemy po trochu i wyrabiamy ciasto. Powinno być ono sprężyste i elastyczne. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy.

Przygotowujemy farsz: wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy.

Pierogi: ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką koła, na małe kawałki ciasta nakładamy farsz i  zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...