Gulasz wieprzowy z fasolą

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dobry, aromatyczny gulasz z fasolą ziarnistą .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • 2 małe puszki fasoli ziarnistej w  sosie własnym
  • maggi
  • 4 szklanki wody

Mięso pokroić w grubą kostkę. Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , szczypty soli. Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do rondla , a na patelnie wlać szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe , grzyby. Zalać  jeszcze 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i dodać do gulaszu. Dusić 10 minut. Doprawić  gulasz do smaku.

Proponuje podawać z pieczywem .

file1295597227