Gulasz wieprzowy z fasolą
Artykuł zewnętrzny
Dobry, aromatyczny gulasz z fasolą ziarnistą .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 cebule
- 2 małe puszki fasoli ziarnistej w sosie własnym
- maggi
- 4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , szczypty soli. Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do rondla , a na patelnie wlać szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe , grzyby. Zalać jeszcze 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i dodać do gulaszu. Dusić 10 minut. Doprawić gulasz do smaku.
Proponuje podawać z pieczywem .