Szpinakowe kulki
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 25 dag świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szkl bułki tartej
- pęczek rzodkiewki
- kilka liści sałaty
Liście szpinaku przebrać, dokładnie opłukać, osączyć. Wrzucić na lekko osoloną, wrzącą wodę, gotować ok.5 min. Wyjąć łyżką cedzakową, dokładnie osączyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać obgotowany szpinak. Ząbki czosnku posiekać i dodać do szpinaku. Lekko podsmażyć. Wsypać tartą bułkę, przyprawić do smaku, poddusić ciągle mieszając, ostudzić. Z masy formować niewielki kulki, ułożyć je na umytych liściach sałaty. Rzodkiewki ozdobnie ponacinać, ułożyć na kulkach ze szpinaku.