Grzaniec z wina z pomarańczą

17 grudnia 2019, dodał: madzia2406
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • butelka czerwonego wina półsłodkiego
  • 3-4 goździki
  • gałka muszkatołowa
  • laska wanilii (ew. cukier wanilinowy)
  • 1-2 pałeczki cynamonu (może być w proszku)
  • pół pomarańczy
  • pół cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • rum (lub brandy)

Przepis:

Do garnka wlewamy wino i podgrzewamy. najlepiej czerwone półsłodkie.

Jeżeli pod ręka ma się jedynie wytrawne, lub półwytrawne wino to można dodać do grzańca miód.

Uwaga: nie wolno dopuścić do zagotowania wina, gdyż straci ono swój aromat.

Do wina dodajemy przyprawy, tj. cynamon, wanilię, goździki. Z gałką muszkatołową (szczególnie taką w kulkach) i imbirem radzę postąpić delikatnie, gdyż przyprawy te mają dość ostry smak i aromat. Ja dodaję jedynie szczyptę gałki muszkatałowej i 1-2 plasterki świeżego imbiru (lepiej jednak utrzeć kawałek jeżeli się ma tarkę pod ręką).

Owoce kroimy w grubsze cząstki wraz ze skórką, więc należy pamiętać o uprzednim dokładnym umyciu ich. Dorzucamy do mikstury.

Na koniec dolewamy odrobinę rumu (kieliszek dla aromatu, lub szklankę dla mocniejszych wrażeń).

Grzaniec najlepiej smakuje z szerokich glinianych naczynek lub szklanych kubeczków.