Muszle makaronowe ze szpinakiem i białym serem

30 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • opakowanie makaronu duże muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg szpinaku
  • sól, pieprz
  • gałka muszk.
  • 20 dag białego sera
  • 1/2 szklanki mleka
  • puszka pomidorów krojonych

Makaron ugotować z dodatkiem oleju al dente i zahartować w zimnej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać, szpinak pokroić drobniutko. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak, smażyć, aż zmniejszy objętość. Doprawić przyprawami. Do miksera włożyć biały ser, 2 łyżki bułki tartej, szpinak i mleko – całość zmiksować. Napełnić farszem muszle. Na pozostałym maśle zeszklić resztę posiekanej cebulki, dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku. Gotować całość 10 minut po tym czasie przelać na dno naczynia żaroodpornego, na sosie ułożyć muszle i zapiekać w nagrzanym piekarniku 20 minut.