Pijesz codziennie kawę?

9 kwietnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niektóre badania potwierdzają, że picie  niefiltrowanej kawy podnosi poziom cholesterolu we krwi.

Ziarno kawy zawiera substancję o nazwie „kafestol”, który powoduje wzrost stężenia cholesterolu. Kafestol uwalnia się w momencie zalewania wodą wrzącą mielonej kawy. Jeśli lubisz kawę po turecku, sytuacja jest podobna: kilkakrotne gotowanie drobno zmielonej kawy również uwalnia tę substancję. W przypadku gdy zamiast papierowego filtra do kawy używasz metalowe naczynie, kofestol również znjadzie się w naparze.

Wypicie filiżanki niefiltrowanej kawy, zawierającej nieraz do 4 miligramów kafestolu spowoduje wzrost stężenia cholesterolu o nawet 1 %.
A kawa espresso, o której był poprzedni artykuł? Również zawiera kafestol, gdyż do jej parzenia nie używa się filtrów papierowych. Im mniejsze espresso – tym zdrowsze, warto poprzestać na małych porcjach kawy.
Po wypiciu jednak około 5 filiżanek espresso w ciągu dnia poziom złego cholesterolu może się zwiększyć nawet o 2 %!

Podsumowując: stosuj do parzenia kawy papierowy filtr a unikniesz niezdrowego kafestolu, który podnosi poziom cholesterolu.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...