Espresso – aromatycznie

18 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Espresso pochodzi z Włoch, jest esencjonalna, słodko-gorzka, karmelowa i aromatyczna.

Kawa espresso charakteryzuje się na wierzchu delikatną pianką, której puszystość utrzymuje właściwy zapach i smak kawy.

Porcja tej kawy to zaledwie 30-40 ml napoju , podawana w maleńkich filiżankach z cukrem, świeżo po zaparzeniu.

Efekt espresso uzyskuje się poprzez specjalny proces parzenia kawy pod ciśnieniem.  Podczas parzenia z ziarnem uzyskuje się sam ekstrakt kawy.  Aby spienić mleko do cappuccino lub caffe latte potrzebny jest stalowy dzbanuszek, zimne mleko i urządzenie do spieniania mleka. Najczęściej dzisiejsze ekspresy do kawy posiadają takie urządzenie już wmontowane.

  • zimne mleko należy wlać maksymalnie do połowy
  • włożyć końcówkę dyszy tuz pod powierzchnię mleka i otworzyć zawór pary.
  • nie wyjmując dyszy opuszczać dzbanuszek i w  miarę powstawania pianki zwiększać dopływ powietrza.
  • optymalną temperaturę osiąga się zazwyczaj wtedy gdy dzbanuszek zaczyna parzyć.
  • zamknąć zawór pary i zabrać dzbanuszek, następnie otworzyć zawór, usunąć z dyszy resztki mleka i wytrzeć szmatką.

Nawet gdy dysponuje się profesjonalnym sprzętem i najlepszym gatunkiem kawy, przyrządzanie espresso nie jest najłatwiejsze. Należy ściśle trzymać się instrukcji obsługi: ilość kawy powinna być idealnie zgodna ze wskazówkami,

Mała espresso może zawierać nieco mniej kofeiny niż filiżanka zwykłej kawy.

Można także dodawać, według uznania kakao, czekoladę w wiórkach, wanilię, cynamon.

Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy – choć nie jest to , oczywiście, obowiązkowe.