Gdy przyjmujemy gości u siebie, konieczne jest zaskoczenie ich wspaniałymi przekąskami. Oczywiście nie powinno zabraknąć niczego na ciepło, jednak ja proponuję na początek coś, co rozbudzi apetyt i dobrą zabawę. Podstawą przekąsek karnawałowych jest wygląd i pyszny smak.
Z pewnością goście będą zachwyceni, gdy przywita ich stół pełen różnorodnych, kolorowych przysmaków. Ważne jest, aby zaskakiwały smakiem i były nieduże. A dla tych szczęśliwców, którzy balują w eleganckiej restauracji, poniższe porady przydatne będą w okresie karnawału, kiedy wszelkiego rodzaju przyjęć nie brakuje.
Zimny bufet zazwyczaj się sprawdza. Na jednym stole ustawiamy wędliny, zimne mięsa, koszyk chlebów i zapominamy o obowiązkach gospodarzy. Mamy przecież ogromny wybór wędlin, pieczywa, no i możemy zrobić kilka past. Nie można jednak zapomnieć o ciepłych potrawach. Przydają się, kiedy goście zmęczą się zabawami i pląsami. Klasyką gatunku jest, oczywiście, barszczyk z pasztecikiem. Ale można urozmaicić przyjęcie pieczenią albo pilawem.
Przygotowując sylwestra pamiętaj, że na wszelkich imprezach najlepiej sprawdzają się niewielkie przekąski – tak na jeden kęs, które będą dobrym podkładem do sylwestrowych koktajli i drinków i nie przykują gości do stołu. W końcu w tą jedyną noc w roku chodzi przede wszystkim o szampańską zabawę do białego rana, tańce, hulańce, swawole a im niestety nie sprzyjają zbyt ciężkie potrawy. Oto kilka propozycji.
Kuleczki ryżowe
Składniki:
– szklanka ryżu
– woda (około 2 szklanki)
– kostka rosołowa
– sól i pieprz
– pietruszka posiekana
– ok. 100 g sera żółtego
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka tartej bułki
– bułka tarta i 1 jajko do panierki
– olej do smażenia.
Zagotować wodę na ryż (około 2 szklanki) wrzucić kostkę rosołową, a jak się rozpuści dodać ryż. Gotować (co jakiś czas mieszając) aż woda praktycznie cała się wygotuje (tylko nie przypalcie). Rozgotowany ryż w garnku odstawić do schłodzenia. W tym czasie troszkę wody, która została w garnku wchłonie się w ryż, więc ryżu w ogóle nie trzeba odcedzać. Do ostudzonego (może być lekko ciepły) ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz, mąkę i łyżkę bułki tartej. Wymieszać. Ser pokroić w niewielką kostkę. Formować kulki w każdą z nich wciskając ser. Następnie kulki obtaczać w rozkłóconym jajku, a potem bułce tartej. Na patelnię wlać olej, troszkę rozgrzać i smażyć partiami kulki obtaczając je w trakcie smażenia tak by były rumiane z każdej strony.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marynowaną paprykę odsączyć, pokroić na kawałki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać kawalki marynowanej papryki i pieczarki. Dusić ok. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać smietanę, wymieszać. Jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki rozlożyć. Na każdym plasterku szynki ulożyć plasterek żółtego sera, następnie ułożyć masę pieczarkową. Szynkę zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami.
Ciasteczka szczęścia
Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka oliwy
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok. 50 dag mąki
– cukier puder
Orzechy i obrane migdały posiekać lub grubo zmielić. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrobić ciasto: wymieszać szklankę wody z oliwą, proszkiem do pieczenia i sokiem cytrynowym. Zagnieść z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć kwadraty, na każdym układać porcję nadzienia. Rogi ciastek zagiąć do środka i skleić. Ciastka układać na natłuszczonej blasze, piec 15 min. w temp. 170°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
– 2 ⅔ szklanki mąki
– ¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
– ⅓ szklanki brązowego cukru
– ¼ szklanki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
– 3 jajka
– ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
– 1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
– ¾ szklanki roztopionego masła
– ½ szklanki oleju kukurydzianego
– 1 ⅓ szklanki zimnej wody
Polewa:
– ok. 170 g gorzkiej czekolady minimum 70%
– 1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
– 1 ¾ szklanki cukru pudru
– 1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii.
Nastawić piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmarować 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm). W dużej misce zmieszać razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W mikserze ubić dobrze masło i olej, potem dolać wodę. Dosypać suche składniki i zmiksować na małej prędkości. Dodać składniki z drugiej miski, miksować aż wszystko się połączy. Przelać miksturę do formy. Piec ciasto przez 45-50 min. Pozostawić ciasto do wystygnięcia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. W misce na gładką masę ubić masło, potem dodać cukier puder i znów zmieszać, aż masa będzie puszysta. Dodać wanilię i czekoladę, wymieszać na idealnie gładką masę. ¼ polewy posmarować jedną część, położyć na to drugie ciasto. Posmarować wszystko pozostałą polewą. Ozdobić czekoladą.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Sporą blachę (albo i dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały, cukier, mąkę, cynamon i goździki wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Białka lekko ubić – powinny się po prostu spienić, to wystarczy. Wlać do suchych składników i wymieszać. Czekoladę połamać w kawałki i włożyć do żaroodpornej miski. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, wytrzeć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część) i dodać do czekolady. Wycisnąć łyżkę soku i dolać do czekolady. Postawić miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i postawić na małym ogniu. Co jakiś czas mieszać, a kiedy czekolada się rozpuści, dodać ją do ciasta i starannie wymieszać. Ciasto formować w blok o grubości 1 cm i szerokości mniej więcej 8 cm, po czym ostrym nożem pociąć blok na pałeczki o wymiarach 1 cm x 1 cm x 8 cm. Przełożyć pałeczki na przygotowane blachy i wstawić do piekarnika na 8-10 min. Ciasteczka ostudzić na metalowej kratce. Następnie wrzucamy do czekolady. Przekładamy do ciasteczkowej, hermetycznie zamykanej puszki.
Tortille z guacamole
Składniki:
– tortilla (z maki, nie z kukurydzy)
– dojrzałe avocado (ani za miekkie ani za twarde)
– pół pomidora
– 1/4 cebuli (najlepiej czerwonej)
– mała papryczka jalapeno
– pół zielonej papryki
– kolendra
– sól
– szczypta soli czosnkowej
– pieprz.
Usmażyć tortille w głębokim tłuszczu formując ją przy tym w coś na kształt miseczki. Avocado trzeba rozciapciać w miseczce na masę (mogą zostać małe grudki), posiekać drobniutko (im drobniej tym lepiej) papryczkę, cebulę i kolendrę, obrać ze skóry pomidora i wyrzucić pestki, pokroić rownież w drobniutką kosteczkę. Do smaku dodać sól, pieprz i sproszkowany czosnek. Pastą wypełnić miseczki i ozdobić.
Faszerowane ziemniaki
Składniki:
– 4 duże ziemniaki
– 200 g siekanych pomidorów z puszki
– 2 łodygi selera naciowego, dokładnie posiekane
– 8 łyżek Sosu Worecestershire L&P
– 125 g sera cheddar startego.
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia. Wydrążyć miąższ zostawiając cienką warstwę. Miąższ z ziemniaków, pomidory, selera i sos dokładnie wymieszać i nadziewać ziemniaki. Można posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku przez około 5 min.
Składniki:
– 4 ziemniaki (po 150 g)
– 1 łyżka masła
– 1 żółtko + 1 białko
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– 50 g tłustego boczku
– 2 obrane cebule
– 50 g tartego sera.
Ziemniaki dokładnie opłukać i ugotować. Z każdego ziemniaka odciąć czubek i wydrążyć środek. Miąższ dokładnie rozgnieść, dodać masło, żółtko, przyprawy i ubite na pianę białko. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na chrupko. Na tłuszczu pozostałym ze smażeniu boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wydrążone ziemniaki nafaszerować boczkiem i cebulą, wypełnić puree ziemniaczanym i posypać tartym serem. Faszerowane ziemniaki zapiekać na grillu.
Oprószyć ser kardamonem i majerankiem, zawinąć w cukinię, ewentualnie związać szczypiorkiem. Piec w piecu przez 5-8 min.
Pasta z łososia
Składniki:
– 500 g serka wiejskiego lekkiego
– 250 g wędzonego łososia
– natka pietruszki
– sól
– pieprz.
Zmiksować serek wiejski i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem – do smaku. Podawać z pieczywem białym lub razowym.
Składniki:
– 15 dkg sera topionego
– 10 dkg łososia wędzonego
– 1 łyżka masła
Ser utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać drobno posiekanego wędzonego łososia. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować za pomocą mini robota. Gotową pastę wyciskać przez tubę ozdobnie i układać na małych krakersach. Dekorować drobnymi listkami zielonej pietruszki.
Sałatka krewetkowa
Składniki:
– puszka krewetek
– puszka mandarynek w syropie
– awokado
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki majonezu
– zielenina.
Awokado obrać, przekroić i skropić łyżką soku z cytryny. Pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku. Pośrodku ułożyć dobrze osaczone mandarynki i krewetki. Zmiksować majonez z łyżką soku z cytryny i papryką. Krewetki zalać sosem, udekorować zieleniną. Sałatka krewetkowa powinna być wstawiona na godzinę do lodówki.
Składniki:
– 0,25 kg krewetek
– olej
– dwie zupki chińskie krewetkowe
– średni por
– dwa jajka
– 10 dag żółtego sera
– pół czerwonej papryki
– sześć łyżek majonezu
– cztery łyżki śmietany
– łyżka łagodnego ketchupu.
Krewetki usmażyć na oleju ( można dodać ząbek czosnku do smaku w momencie smażenia ). Makaron z zupek rozkruszyć, dodać sypkie przyprawy, które znajdziemy w opakowaniu . Zalać szklanką wody. Odstawić aby makaron spęczniał i wystygł . Jajka na twardo pokroić w kostkę, tak samo paprykę, por, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać (łącznie z krewetkami) . Majonez połączyć ze śmietaną, ketchupem, pastą, którą znajdziemy w opakowaniu zupek chińskich. Wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki.