Polędwiczki faszerowane warzywami

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1/2 czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • szalotka
  • 100 gram zielonego groszku
  • 100 gram masła
  • 4 jajka
  • 4 kawałki polędwiczki wieprzowej po 200 gram każda
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • 250 gram ryżu długoziarnistego
  • 2 garści szpinaku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę. Szalotkę poszatkować, na patelni rozgrzać połowę masła, podsmażyć na nim cebulkę i paprykę. Dodać groszek, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając, dopóki jajka się nie zetną. Polędwicę pokroić na plastry, przez folię lekko rozbić. Kotlety posmarować masą jajeczną, zwinąć, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim polędwiczki ze wszystkich stron. Usmażone trzymać w cieple. Do wypieczonego sosu dodać resztę masła i podsmażyć na nim mąkę. Zasmażkę zalać bulionem, wymieszać, chwilę gotować. Można doprawić solą. Ryż opłukać, wsypać do osolonego wrzątku około 400 ml. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, dopóki nie zmięknie. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szpinak. Dodać ryż, wymieszać  ze szpinakiem. Polędwiczki przekroić i rozłożyć na talerzach, podlać zagęszczonym sosem, serwować ze szpinakowym ryżem.