Kurze piersi w ziołach z grilla

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Naszło mnie na domowego grilla . Najprostsze co może być – kurze piersi i zioła .

Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy ,, Czerwona czubrica „

Piersi z kurczaka polać olejem wymieszanym z sosem sojowym  i posypać pieprzem .Zostawić w na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty.

Patelnię grillową ( taką z krateczką na dnie ) rozgrzać mocno ( poziom rozgrzania sprawdzamy dając na  patelnię kilkoma kropelek wody – jak parują to patelnia jest za zimna , jak ,, turlają się ” po powierzchni patelni to jest ona  gotowa do smażenia ).

Włożyć piersi z kurczaka i docisnąć je widelcem do powierzchni patelni . Zostawić aż same ,,odkleją się ” od dna- przewrócić na drugą stronę i znów docisnąć . Jak ponownie odklei się od dna  posypać przyprawą ,, Czerwona czubrica ” ( obracając tak by przyprawa była z obu stron ) . Dodać łyżeczkę masła – przykryć patelnię pokrywką i zostawić na wyłączonym palniku na kilka minut .

Jeśli nie mamy przyprawy ,,Czerwona czubrica ” możemy zrobić coś podobnego z bardziej dostępnych przypraw – mieszamy szczyptę soli czosnkowej,  cząberu lub oregano, mielonej słodkiej papryki .

Podałam z pieczarkami smażonymi – doprawionymi tą samą przyprawą .

file1292845691