Kapuśniaczek na kiełbasie wg Buni
To taki prościutki ( kryzysowy z tego co jest w domu ) kapuśniaczek .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty ( odciśniętej , przepłukanej jak trzeba i pokrojonej ))
- 1,5 szklanki pokrojonych w średnią kostkę ziemniaków
- 1/2 szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) pietruszki i selera ( razem )
- 1/3 szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
- 1 spora marchew pokrojona w grubsze plasterki ( można ozdobnie powycinać )
- 2 kiełbasy śląskie ( lub podobną ) pokrojone w grubsze plasterki
- 2 cebule ( dałam 1 cukrową i 1 czerwoną )
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka całych ziaren kminku
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka bulionowa ( dałam drobiową Knorra )
- 1 mini kostka cebulowa Knorra
- grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
- szczypta cukru do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 szklanek wody
Do garnka włożyć kiszoną kapustę, utartą pietruszkę, seler, kiełbasę, por , kostkę rosołową , kminek , koper i rozkruszoną cebulową . Zalać 4 szklankami wody .Gotować 1 godzinę .
W tym czasie podsmażyć na złoto pokrojone w piórka cebule ( na oleju ) – pod koniec smażenia dodać masło. Wrzucić cebulkę z tłuszczem do kapusty.
Osobno w 2 szklankach wody ugotować ziemniaki z marchewką . Po godzinie gotowania kapusty dodać ziemniaki z marchewką i wodą w której się gotowały do garnka z kapustą .Wymieszać . Gotować 10 minut. Doprawić koncentratem , cukrem , mielonym pieprzem. Zgasić gaz i odstawić na 30 minut. Ponownie zagotować i na małym gazie podgrzewać 20 minut.