Jabłkowy pudding z corn flakes
Taki szybciutki – prosty deser
Czas : 45 minut
Składniki :
- 2 filiżanki płatków kukurydzianych corn flakes
- 2 jabłka utarte na tarce jarzynowej
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 filiżanka słodkiej śmietanki 18 %
- masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta do wysypania foremki
- aromat waniliowy do smaku
- Amaretto do smaku
- cynamon do smaku
- cukier karmelowo-waniliowy ( w młynku ) do posypania
Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku . Wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Śmietankę zmiksować z 3 łyżkami cukru, żółtkami ( 3 szt ), aromatem waniliowym i Amaretto .Białko ubić na pianę .
Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do zapiekania wsypać 1 filiżankę płatków corn flakes . Na nie wyłożyć jabłko .Polać połową śmietany. Na to pozostałe płatki i resztę śmietanki. Lekko docisnąć płatki z wierzchu tak by były zmoczone śmietanką . Na wierzch wyłożyć pianę z białka i posypać ja cukrem karmelowo-waniliowym .
Wstawić do piekarnika . Nastawić go na 180 * C i zapiekać aż beza się zarumieni ( ok 30 minut )
Podawać na ciepło lub przestudzone – jak kto lubi. Można podać z lodami, bitą śmietaną – czym kto lubi- moim zdaniem sama z siebie zapiekanka jest smaczna i nic jej nie potrzeba .