Zamiast obiadu

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

10 plasterków gotowanego wędzonego boczku

1 średni pomidor

1 średni konserwowy ogórek

5 plastrów salami

5 marynowanych pieczarek

1 tortilla (placek)

15 zielonych oliwek bez pestek

½ puszki konserwowej kukurydzy

1 suszony pomidor

Sos:

3 łyżki majonezu

3 łyżki zalewy z kukurydzy

2 ząbki czosnku

¼ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu

Wykonanie:

Pomidora i ogórka kroimy w ósemki. Plastry salami zwijamy w ruloniki i przekrajamy je na pół. Pieczarki kroimy na połowy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszonego pomidora kroimy w paseczki. Tortillę podsuszamy lekko w piekarniku i kroimy na 7 trójkątów. Plasterki boczku kładziemy na zimnej, suchej patelni, włączamy gaz (najmniejszy możliwy płomień) i wytapiamy boczek.

Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.

Składniki przystawki rozkładamy na półmisku, sos podajemy osobno.

Smacznego!

file1256829026