Pasztet z selera wg Yvonne
Składniki:
1 kg obranego korzenia selera
20 dkg marchewki
10 dkg korzenia pietruszki
30 dkg cebuli
½ kostki masła
5 dużych ząbków czosnku
2 dkg suszonych borowików szlachetnych
2 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
1 szklanka wody
1 łyżka Delikatu do Mięs
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¾ szklanki bułki tartej
5 jajek
10 suszonych śliwek
1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Seler, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do garnka, dodajemy wodę i kostki rosołowe. Gotujemy 1 godzinę na bardzo małym gazie (co 10 – 15 minut mieszając). Czosnek wraz z grzybami wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do warzyw, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, bardzo często mieszając(do całkowitego odparowania wody). Następnie dodajemy pieprz, majeranek, gałkę i Delikat. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. 2 keksówki o dł. 25 cm. lub 1 dużą blachę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do wystudzonej masy dodajemy 5 żółtek i ¾ szklanki bułki tartej. Śliwki obtaczamy w mące. Masę dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy selerowej i mieszamy. Połowę masy wykładamy do jednej foremki, do drugiej połowy masy dodajemy śliwki i mieszamy. Wykładamy ją do drugiej foremki. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!