Bezowe tarteletki z budyniem i brzoskwiną
składniki:
- opakowanie kruchego ciasta (w rolce)
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego dużego Delecta
- 30 g cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 6 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 białka jaja
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Delecta
Przygotowanie:
Sześć foremek do tarteletek wyłożyć ciastem dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180/190 stopni z wkładem 15 minut (kawałek papieru do pieczenia i garść ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mleka i cukru.
Wystudzone foremki napełnić budyniem. Budyń jest duży, dlatego wykorzystałam 1/2 opakowania na 6 tarteletek.
Na każdą foremkę z budyniem położyć osuszoną z syropu połówkę brzoskwini.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodać aromat Delecta.
Pianą wysmarować tarteletki, tak by przykryć całą brzoskwinię, w tym celu użyłam łyżeczki. Piec w niskiej temperaturze do momentu wysuszenia bezowej warstwy (150/160 stopni przez ok. 30minut)